James Laver бил куратор во музеите во Лондон во периодот меѓу 1930та и 1950та година. Тој исто така бил и моден теоретичар и историчар, барајќи смисла во враќањето и исмевањето на модните трендови. Така го создал законот за животниот циклус на модните трендови кој го носи неговото име.

Непристојно…………………………………….  10 години пред своето време

Бесрамно ………………………………………… 5 години пред своето време

“Дрско” …………………………………………… 1 година пред своето време

Паметно ………………………………………….. тековната мода

Развлечено ………………………………………. 1 година по своето време

Грдо ………………………………………………. 10 години по своето време

Смешно …………………………………………..  20 години по своето време

Забавно ………………………………………….. 30 години по своето време

Необично ………………………………………..   50 години по своето време

Шармантно ……………………………………..   70 години по своето време

Романтично …………………………………….. 100 години по своето време

Убаво …………………………………………….. 150 години по своето време

Брилијантноста на овој времеплов е што може да се искористи во речиси сите креативни медиуми не само модата, туку и уметност, дизајн, архитектура, па дури и музика.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваПолица од платно
Следна објаваМиранда Кер за The Sunday Times Style Magazine
Вљубеник во уметноста и дизајнот, пружа несекојдневна и ретка презентација на истите. Носител на особена артистичка визија поткрепена со последните модни случувања, својата визуелна меморија успешно ја инкорпорира во светот на заборавените уметнички вредности. Подржувач и промотор на хуманоста, вешто ја унапредува како креативната, така и хуманата страна на животот.

1 коментар

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР