Пандемијата на коронавирус го потресе целиот свет. Како што се очекуваше, модната индустрија наиде на голем предизвик , но мора да признаеме дека, засега, големите модни настани се прилично усогласени со новата ситуација.

Откако Лондонската модна недела го објави своето дигитално издание, се очекуваше големата Мет Гала да го дочека својот изглед и оваа година во сличен тон. Една од најважните модни настани, Њујорк Мет Гала под диригентската палка на Ен Винтур, за жал годинава не се случи во својата класична форма. Сепак, отсуството на гламурозен црвен килим и sвездите кои носат убави и екстравагантни тоалети немавме можност да ги проследиме како и секоја година. Мет Гала се одржа синоќа, но во малку поинаква реалност, се разбира, виртуелната. Темата на годинешната Met Gala е About Time: Мода и времетраење со фокус на модната цикличност и промени во последните 150 години. Освен минатото, се сумираат сегашноста и иднината и претскажува и заклучува што се сменило, што останува исто и што допрва доаѓа. Ендру Болтон, кустос на оваа одлична изложба, посочува дека модата е неоспорно здружение на време, но и синергија на минатото, сегашноста и иднината. Делови од поставувањето околу времето: Поставата за мода и времетраење се достапни на Интернет, а можете да ги проверите во секое време, што е дефинитивно препорачано, бидејќи станува збор за исклучително визуелно претставување на модата, кое без сомнение ќе биде многу интересна и интригирачка за сите.

View this post on Instagram

Time travel through 150 years of fashion ⏳ ⁣ While we will miss celebrating “About Time: Fashion and Duration” on the First Monday in May, we invite you to experience the temporal twists and turns of fashion history and preview some of the looks in the exhibition. Click the link in bio to view the full video. // Dinner dress, Mrs. Arnold (American), ca. 1895; Brooklyn Museum Costume Collection at The Metropolitan Museum of Art, Gift of the Brooklyn Museum, 2009; Gift of Sally Ingalls, 1932 (2009.300.643a, b). Ensemble, Comme des Garçons (Japanese, founded 1969), fall/winter 2004–5; Courtesy Comme des Garçons. Photo © Nicholas Alan Cope, Animation by 2×4 #TheMet #CostumeInstitute #MetAboutTime

A post shared by The Costume Institute (@metcostumeinstitute) on

Како што споменавме порано, со оглед на тоа што самиот настан беше откажан, нејзината виртуелна варијанта се одржа синоќа во исто време како и досега, во 18 часот се означи почетокот на најгламурозната, овој пат, дигитална, Њујорк модна приказна. Ана Винтур се обрати пред публиката во живо, додека пак Florence + The Machine и дизајнерот Виргил Аблох беа одговорни за музичкиот дел од програмата. И покрај недостатокот на црвен тепих со впечатливи тоалети, овој потег наиде на одобрување.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваСпој на мексиканска традиција и модерна архитектура
Следна објава#Истражуваме #ЛетоBоМакедонија #Охрид
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ