Престолнината на Буда – Полонарува (Шри Ланка)

Полонарува (Polonnaruwa) станал главен град на Шри Ланка, по уништувањето на Анурадапура во 993 г.п.н.е. Сместен е стратешки, на преминот на реката Махали и...

Место каде душата се радува – Убуд (Индонезија)

Убуд се наоѓа во центар на островот Бали и е истакнат како седиште на уметноста, вештините, танцот и музиката, повеќе од еден век. Од...

Импозантната капела – Мон Сен Мишел (Франција)

Погледот на Мон Сен Мишел (Mon Sen Mishel) како се издигнува од брановидните песоци, е една од најкарактеристичните слики за Франција. Но, без разлика...

Чудо на природата – Големиот Кањон (САД)

"Големиот кањон" низ кој минува реката Колорадо, е едно од најпознатите обележја на САД и се протега на површина од неверојатни 446 км, преку...

Зимски карневал – Квебек (Канада)

Во зимската земја на чудата, односно на Годишниот зимски карневал во Квебек, сите граѓани излегуваат на улиците за да го прослават жестокиот студ, додека...

Божји џеб – богат природен парк (Канада)

Божјиот џеб ("God's Pocket") е провинцијалски, поморски парк кој се наоѓа на северниот брег на каналот Goletas. Во рамките на овој парк спаѓаат група...
video

Рај на земјата | Кариакоу, Гренада

Гренадскиот бисер Кариакоу е остров чии жители се мешавина од предци од шкотско и афричко потекло. Се наоѓа северо - источно од копното и...

Матмата – Подземен град (Тунис)

Додека се приближувате до Матмата, тешко ќе забележите било каков знак на живот во оваа изолирана и наизглед напуштена област, чија површина ќе ве...

Macchu Picchu – градот на Инките (Перу)

Додека ненадејно се појавува зад огромните врвови оковани во зеленило и џунгла, протегајќи се низ стрмните, терасести падини кои завршуваат во долината низ чие...

Алофага издуви (Самоа)

Уште едно чудо на природата познато под името Алофага издуви, со кое може да се сретнеме на Самоа. Овие "дупки низ кои се случуваат...

Белата пустина (Египет)

Белата пустина е едно најпосетените  места и најголемата атракција во западен Египет. Нејзините нереални камени формации и потполно белиот песок нудат величенствен контраст со...

Angels Falls – највисокиот водопад во светот (Венецуела)

Salto Anhel, на реката Rio Churún, e е највисокиот водопад на светот, 16 пати повисок од водопадите на Нијагара. Тој е најпознатата атракција во...

Синајска гора (Египет)

Синајска гора е местото на кое се смета дека Мојсеј ги примил Десетте Божји заповеди и кое до ден денес е посетено од многу...

Водопадите Trummelbach (Швајцарија)

Во длабочината на долината Lauterbrunen, реката Trummelbach си ја пробива својата патека низ падината на планината Мunch, носејќи ја со себе истопената вода од...

Дванаесетте апостоли – камена формација (Австралија)

Недалеку од крајбрежјето на јужна Викторија, се наоѓа спектакуларна група на морски карпи од варовник. Изворно биле познати под името "Дивата свиња и прасињата",...

Ватнајокул – најголемиот глечер во Европа (Исланд)

Една од најупадливите карактеристики на мапите на Исланд е огромната бела маса која го покрива југоисточниот дел на земјата. Тоа е Ватнајокул - најголемиот...