Кадифени бактерии и клетки

Доколку не можете да се одлучите каков подарок да му купите на вашиот откачен пријател или на вашето непослушно дете, имаме вистинско решение -...

Сликарство во Лувр Музејот

Во 1698 година кралот Луј XIV кралската резиденција ја преместува во дворецот Версај со што Лувр станува палата на уметноста. Пред него Лувр како...

Совршен спој на фотографија и кулинарство | Ilian

Илијан ја започнува својата кариера во фотографијата, како фотограф за весници, покривајќи ја војната во Косово. Подоцна се сели во Лондоб и таму започнува...
video

Музејот Лувр

Лувр е денес еден од најпознатите светски музеи како по својата архитектура, така и по содржините на своите поставки. Приказната на Лувр започнува во 1190...

Млади креативци | Катја Штркова

Приказната на младата фотографка Катја Штркова започнала пред 4 години, од кога интензивно почнала да се занимава со фотографија. Едуцирајќи се од делата на...

Алиса Равенвуд | Дизајнер на театарски маски

Алиса Равенвуд е физички театарски уметник и дизајнер на маски. Таа како тинејџер почнува да игра во театри, а самата нејзина посветеност во театарот кај...

Оригами од само една банкнота

Како и сите други луди работи кои Јапонците ги прават, оригами техниката е една од нив. Како што веќе знаете, тоа е традиционална, јапонска...

Мимикрија

Способноста на некои видови животни и растенија, да го прилагодат својот изглед, односно да се камуфлираат во околината во која живеат, за да се...

Панорама од 360° | Chris Kotsiopoulos

Chris Kotsiopoulos е грчки астроном кој прави неверојатно небесни панорами од 360 степени. Перспективата која тој ни ја дава е навистина фантастична. За да...

Ангелот Џони – Даниела Стил

Со овој краток упад во светот на семејството Петерсон кое само што доживеа најтрагична загуба, уништено од смртта на нивниот син тинејџер, Стил се...

Татко на филмот | Eadweard Muybridge

Eadweard Muybridge бил англиски фотограф, кој е познат по својата пионерска   изработка во подвижни фотографии. Уште пред да се појави целулоидната филмска лента тој користел...

Japonaiserie Vincent Van Gogh

Во 1886 година заминува за Париз и како уметник почнува да ја проучува  јапонската ukiyo-e woodblock принт техника. Оваа техника до толку го заинтригирала младиот...

Животинчиња врз усни | Paige Thompson

Уметничкиот ум е генијален. Тоа и овој пат ни го докажа Paige Thompson од САД, уметник којa слика врз човечко тело. Нејзината дарба се состои...

Топлина во домот

Огнот е симбол на вечност, на претварање на една енергија во друга, на топлина... Ќе се согласите дека е навистина убаво да се има камин...

Клетници – Виктор Иго

„Не е страшно човек да умре, страшно е да не живее...“ Важноста на љубовта и сочувството е тврдење кое се забележува во секоја реченица на...

Подземна железница или галерија?

Стокхолмшкото метро се смета за едно од најубавите во светот. Наречено е Tunnelbana и се состои од 100 станици, од кои 47 се подземни,...