За што сонуваат бездомниците? | Skid Robot

Секој треба да има свои желби и соништа, работи кои потајно ќе ги посакува и се бори за нив. Но зарем е фер некој...

„Стапици за око“ во Истанбул

Шпанскиот уличен уметник Pejac повторно воодушевува со својата работа. Овојпат тој со своите несекојдневни дела го разубавува Истанбул. Имено во близина на Ускудар тој...

Разубавување на индустриски дел од Ванкувер

Како може да се разубави еден индустриски дел од градот? Os Gemeos се улични уметници кои успеваат да разубават дел од индустриската зона во...

Самовили направени од жица

Самовили кои држат глуварчиња, цвет или испуштаат срциња можат да се најдат низ парковите во Велика Британија. Направени од нерѓосувачка жица од челик, ова...

„Офелија“ во поинаква верзија на брод

Одамна заклучивме дека за уметноста нема граници, уметничките дела не се само за музеите и галериите. Тоа повторно го потврдува шпанскиот уличен уметник Borondo,...

Дрвја кои не се потчинуваат на цивилизацијата

Врската и односот меѓу природата и човештвото е комплициран, човекот мора да ја користи природата, да живее во хармонија со неа, но да внимава...

Улично волшепство

Сонце, тесни улички... време за шарени чадори. Истанбул, Солун, па дури ни Струмица не одолеа на овој вид на инсталација која истовремено ги штити...

Билборд – куќи за бездомниците

Секој заслужува свое место, свој покрив над главата, место кое би го нарекол дом. Иновативен архитектонски дизајн тим од Словачка - DesignDevelop, излезе со...

Урбан светилник

Тројца студенти, многу креативност, оригинални идеи, монотон електричен столб е се' што било потребно за да се создаде еден импровизиран витраж светилник. Урбанизацијата вооглавно...

Уличен проект | Penguin Street Art

Новиот проект во соработка на Penguin Books од Велика Британија низ улиците на Велика Британија носи наслов Penguin Street Art - комбинација на литературата...

Books about Town | Лондон 2014

Најава за квалитетно книжевно лето во Лондон? Да, преку веќе создадените клупи во облик на книга кои ќе се постават во Лондон за децата,...

Источната страна на Берлинскиот ѕид

Лоцирана на дел од Берлинскиот ѕид, долга 1,3 километри оваа галерија е најголемата и најдолготрајната галерија на отворено. Благодарение на оваа галерија Берлинскиот ѕид...

Илузии во градското секојдневие

Им верувате на сопствените очи? А што доколку она што го гледате е илузија? Нема да навлегуваме во тоа прашање, само ќе Ви претставиме...

Разубавување на просторот | Seth Globepainter

Seth Globepainter e уличен уметник од Франција познат по своите шарени и чудни мурали. Неговата најнова серија е претставена во затворен простор во Рим...

Најубавите скали во светот

Како што минува времето, на уличната уметност се повеќе и повеќе се гледа убавината на вложениот труд да се направи здодевниот градски бетон прекрасен...

Мини-куќи за бездомниците | Gregory Kloehn

Квалитетно образование од областа на градежниот дизајн, досетливост и хуманост се одликите кои го красат Gregory Kloehn, креаторот на минијатурни куќи за бездомниците во...