10 совети за животот од Буковски

Ако сте во потрага на некој совет за тоа како да го живеете животот до максимум, тогаш послушајте го г-дин Буковски, големиот американски мајстор...

Не заборавај да бидеш среќен | Пабло Неруда

Полека умира оној кој не патува, оној кој не чита, оној кој не слуша музика. Оној кој е незадоволен со себе. Полека умира оној кој ја уништува сопствената љубов, оној...

Сакам кога…

Сакам кога... неочекувано ќе ми се јавиш и во рок од една секунда ќе ми кажеш „те сакам“ и ќе ми спуштиш слушалка. ...

Од Фицџералд, 13 цитати за љубовта

Во својот век од само 44 години, Francis Scott Key Fitzgerald важи за еден од најмаркантните писатели и сценаристи на минатиот век. Успехот кој...

7 мудрости од перото на Хемингвеј

Класиката во американската литература бездруго е светски долг кон овој книжевен великан, мајстор на хартија кој секогаш стоел на ставот дека „еден автор не...

9 мудрости на Вајлд

За великанот на кој во името му стои дека е див, непокорлив и свој; има многу да се каже. Да се прочита, да се...

Животот е… | Мајка Тереза

Животот е можност, имајте корист од него. Животот е убавина, восхитувајте ѝ се. Животот е сон, разберете го. Животот е предизвик, исполнете го. Животот е должност, извршете ја. Животот...

7 мудрости од Толкин

Иако неговите ремек-дела во најголема мера отстапуваат од реалноста бидејќи се сместени во мистичен свет на фантазијата, сепак J.R.R. Tolkien инспирира милиони луѓе -...

Секое зло за добро е

„Никој ли не виде дека најубавото дрво ќе биде прво пресечено,  дека бунарот чија вода е најстудена прв ќе биде исушен,  дека оној кој некому дал...

Злосторство и казна – Фјодор М. Достоевски

„Тајната на човековиот живот не е само да се живее, туку зошто да се живее.“ Oд белешките на авторот, евидентно е дека постоело извесно колебање...

Клементинум, најубавата библиотека во светот

За библиотеката Клементинум во Прага со сигурност може да се каже дека е една од најубавите библиотеки во светот. Како прекрасен примерок на барокната архитектура,...

Ана Каренина – хероината на Толстој

Едно од најголемите имиња во литературата. Од најголемиот мајстор на класиците. Зарем има некој кој не чул барем како завршува трагичната приказна на оваа...