10 совети за животот од Буковски

Ако сте во потрага на некој совет за тоа како да го живеете животот до максимум, тогаш послушајте го г-дин Буковски, големиот американски мајстор...

Не заборавај да бидеш среќен | Пабло Неруда

Полека умира оној кој не патува, оној кој не чита, оној кој не слуша музика. Оној кој е незадоволен со себе. Полека умира оној кој ја уништува сопствената љубов, оној...

Сакам кога…

Сакам кога... неочекувано ќе ми се јавиш и во рок од една секунда ќе ми кажеш „те сакам“ и ќе ми спуштиш слушалка. ...

Од Фицџералд, 13 цитати за љубовта

Во својот век од само 44 години, Francis Scott Key Fitzgerald важи за еден од најмаркантните писатели и сценаристи на минатиот век. Успехот кој...

7 мудрости од перото на Хемингвеј

Класиката во американската литература бездруго е светски долг кон овој книжевен великан, мајстор на хартија кој секогаш стоел на ставот дека „еден автор не...

9 мудрости на Вајлд

За великанот на кој во името му стои дека е див, непокорлив и свој; има многу да се каже. Да се прочита, да се...

Животот е… | Мајка Тереза

Животот е можност, имајте корист од него. Животот е убавина, восхитувајте ѝ се. Животот е сон, разберете го. Животот е предизвик, исполнете го. Животот е должност, извршете ја. Животот...

7 мудрости од Толкин

Иако неговите ремек-дела во најголема мера отстапуваат од реалноста бидејќи се сместени во мистичен свет на фантазијата, сепак J.R.R. Tolkien инспирира милиони луѓе -...

Клементинум, најубавата библиотека во светот

За библиотеката Клементинум во Прага со сигурност може да се каже дека е една од најубавите библиотеки во светот. Како прекрасен примерок на барокната архитектура,...

Љубов | Гане Тодоровски

Милувам прашинка да си, тих повеј да ми те донесе... Прашинка љубов, прашинка ништотна, прашинка невидна, но сепак љубов, сепак љубов! Дај да те имам...

Старо Скопје | Гого Ивановски

Чувај ја, чувај ја мојата улица мала, нерамна, крива, кај сурија кучиња лае, каде што навечер чудесни ѕвезди се палат и месецот долго врз прозорец зачуден трае. Таму...

Магичната моќ на книгите

Сведоци сме на бројни примери кои одново и одново го докажуваат значењето и моќта на книгите во секојдневниот живот, нивното влијание врз човечката психологија...

За вербата | Папокот на светот

Царот не верувал во чудо, оти слаба му била душата властољубива за да разбере чуда и да поверува дека и невидливото постои, само што...

Удобно место за читање vol.1

Удобноста пред се', но времето за себе на прво место... Ако бог е во деталите, тогаш божицата е во прашањата. Ако и Вие уживате во...

Најтажната песна – Пабло Неруда

Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови. Да напишам, на пример: „Ноќта е ѕвездена, и треперат модрите ѕвезди во далечината“. Ноќниот ветер кружи по небото...

Инспиративни мисли од Харуки Мураками

Во последниве десетина години, читателите го познаваат Харуки Мураками по неговите романи („Норвешка шума", „Јужно од границата, западно од сонцето", „Спутник љубов") во чии приказни,...