Дали сте слушнале за библиотерапија?

  Повеќето луѓе го поврзуваат домаќинството со готвење, подготовка и одржување на куќата. Но, грижата за домот го вклучува она за што често, на прв...

Љубовта умира – Тихомир Јанчовски

Љубовта умира како човек што умира се разболува, лежи, боледува бара лек, се надева се поткрева и пак снеможува може да се разболи нагло или болеста полека да напредува и пред...

МОЛИТВАТА НА СОЗДАТЕЛОТ НА „МАЛИОТ ПРИНЦ“ Е ЛЕК ЗА ДУШАТА :...

,,Кога се борел со најголемите животни неволји, кога бИЛ скршен од загуби, болести и ВО СРЕДИШТЕ НА военИОТ виор, пишуваЛ зборови кои секој од...

Книжевна дружба со Јулијана Величковска во ,,Буква” (26.11.2022)

Во рамки на „Ноември со Јулијана Величковска“ ја најавуваме книжевната дружба со Јулијана Величковска. ? Настанот ќе се одржи на 26 ноември во кафе-книжарницата „Буква“...

,,Госпоѓата со шешир” на извонредната словенечка писателка Маша Огризек во македонски...

Нова младинска книга „Госпоѓата со шешир'' на извонредната словенечка писателка Маша Огризек во македонски превод во издание на Македонски центар ИТИ/ПРОДУКЦИЈА. Илустрации: Тања Комадина  Преведувач од...

,,Чествување на Ацо Шопов” во Скопската градска библиотека

На 13 декември 2022 година во ЈУ Градска Библиотека „Браќа Миладиновци" - Скопје, со почеток во 12.00 часот, ќе се одржи Чествување на Ацо...

Промоција на книгата „СОК ОД ПРОСТАТА“ од Јован Павловски во...

  За ден од најчитаните македонски романи; ? Миодраг Друговац за „Сок од простата“ изјави дека тоа „е едно од најоригиналните дела на македонската и југословенската...

Промоција на книгата „Празно место“ од Снежана Стојчевска во КИЦ

  Културно-Информативниот Центар – Скопје, има особена чест и задоволство да ве покани на промоција на книгата „Празно место“ од Снежана Стојчевска. Издавач: СОВРЕМЕНОСТ ? 25.11.2022 почеток...

Промоција на книгата „Моделирање на институциите во уметноста и културата“ од...

На 13 октомвори во просториите на Салон Империјал 2 во КИЦ со почеток во 19 19 часот ќе се одржи промоција на книгата „Моделирање...

Промоција на мултијазичната збирка поезија „За една кратка урбана љубов што...

  На 30 септември со почеток во 19.19ч во Салон Империјал 1 во КИЦ ќе биде промовирана мултијазичната збирка поезија „За една кратка урбана љубов...

Повик за две работилници за деца на книжевниот фестивал „Друга приказна

  На 28 август, недела, од 15:30 до 18 часот ќе се одржат две работилници за деца од 9 до 13 години. Работилниците ќе ги...

Под слоганот „Нова писменост“ ново издание на книжевниот фестивал „Друга приказна“...

Скопскиот книжевен фестивал „Друга приказна“ #7, годинава ќе се одржи на 26-ти, 27-ми и 28-ми август во МКЦ-Скопје и во Сули-ан. Под слоганот „Нова писменост“...