Како што знаеме, парфемите претставуваат мешавина од неколку стотици различни мириси. Единствената мешавина од тие мирисни ноти му ја дава на парфемот неговата одобеност. Мирисните ноти се делат на високи, средни и ниски.

 

 

Високите мирисни ноти најбрзо испаруваат и исчезнуваат за 5 -10 мин. Такви се најчесто тие што имаат мирис на цитрус (портокал или лимон), ментол, овошните мириси или мирисите на лесните зачини.

Средните ноти се чувствуваат дури после 15 минути од нанесувањето на кожата и траат околу 1 час. Најчестите такви мириси се мирисите кои содржат цимет, лесни мириси на шума, на цитрус или овошни мириси.

Ниските ноти, всушност се и основни мириси и траат подолго. Овие мирисни ноти претставуваат срж на секој парфем и содржат мириси како што се мирисите на дрво, шума, кожа, тешки зачини и мирис на тутун.

Трајноста на мирисот зависи од киселоста на вашата кожа, но за неговата трајност од голема важност се и количеството и квалитетот на етеричните масла кои се употребени при создавањето на истиот.
Според процентот на етеричните масла што парфемите ги содржат во себе, тие се делат на:

  •  Body splash: 1% 3%
  •  Eau de cologne или cologne: 2% до 5%
  •  Eau de toilete: 4% до 8%
  •  Eau de parfum: 8% до 15%
  •  Parfum или perfume: 15% до 30%

Трајноста на мирисот зависи од кожата на која се нанесува. Некоја кожа уништува се што ќе се нанесе на неа, а на некоја кожа и оние мириси со најмалку концентрација на парфем траат дури и по цел ден.

Оние што имаат сува кожа мора почесто да нанесуваат мирис, затоа што нивната кожа нема доволно влага која ја подобрува трајноста на мирисот.

Ако имате мрсна кожа, вашиот парфем ке трае многу подолго.

Кога ќе купувате парфем, не водете се според тоа како тој мириса на туѓата кожа, туку тестирајте го како тој мириса на вашата кожа.

Еве и неколку совети каде и како да се нанесува парфемот.
Некои стурчњаци велат дека парфемот подолго трае ако се нанесе на влажна кожа.

Секогаш треба да користите парфем со ист мирис како што е вашата купка и млеко за тело. Почнете со купката, па нанесете млеко или лосион за тело и на крај нанесете парфем.

Ставајте парфем на местата каде се чувствува пулсот, на вратот, зглобовите од рацете па дури и колениците. Никако не ставајте парфем зад ушите, на тоа место парфемот само ќе ја исуши кожата и ке и помогне во нејзиното побрзо стареење.

СВЕЖИНАТА НА ЗЕЛЕНТА ЛАВАНДА

Парфемите што потекнуваат од свежи зелени билки значат повеќе од убав мирис, тие делуваат смирувачки и од нив се опушта нервниот систем. Ваквите парфеми се наменети за спортскиот тип девојки. Чувството на свежина што го шири овој парфем потекнува од лесните цитрусови есенцијали. Другите додатоци се прават од зелени мирисни билки. Ваквите мириси најчесто ги следи арома на морско оревче, што им дава нота на смиреност и хармоничност.

ОВОШНИТЕ МИРИСИ СЕ ИЗВОР НА ОПТИМИЗАМ

Парфемите што се направени од овошни есенции носат добро расположение и ведрина. Овој вид парфем има многу позитивно влијание на нашето расположение. Поради тоа овошната мирисна нота е многу честа меѓу новите парфеми. Нивната особина ја прават есенции на ружи, ванила и мошус. Зрелото тропско овошје им дава дополнителна нота на овошните мириси.

СИЛНИТЕ ЦВЕТНИ МИРИСИ СЕ ИЗВОР НА РАДОСТ

Мирисните акорди на цеќе ги бдат нашите сетила, а на телотому даваат нова енергија и желба за животните радости. Парфемот од посилните мириси (роза, ментол и лимон) може да бидат многу инспиративни. Обично го користат девојки што знаат што сакаат во животот и што се многу амбициозни. Најдобрите мирисни коктели што потсетуваат на цвеќе се изработуваат од мешавина на лилјан, нарцис, роза и нежни цветови на невен.

НЕЖНИ ЦВЕТНИ МИРИСИ ЗА РОМАНТИЧНИТЕ

Постојат парфеми што потсетуваат на оние мириси што се шират кога ќе ја отворите елегантнатакутија на вашата пудра. Тие овозможуваат чувство на нежност и топлина. Преку летото овие мириси бараат дополнителна нота, бидејќи се вистински извор на свежина од аромата на лимон или некое друго јужно овошје. Со оваа нијанса во вашиот омилен парфем ќе се чувствувате самоуверено, опуштено и сите ќе ве забележат. Нежните парфеми со миис на пудра се создаваат кога ке се спојат фините мирисни ноти на ружа и ванила

Какви парфеми користите вие?

Коментари

коментари

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР