Рекле за вистината:

Качувајќи се на планината на вистината, никогаш не се качувате залудно: ако денес не сте достигнале повисока точка, вие сте ја тренирале својата сила, така што утре ќе можете да се искачите повисоко.
Фридрих Вилхелм Ниче

Два елемента се потребни за да се изгради вистина: замисла и факт.
Реми д Гурмон

До најдлабоки и најчисти вистини пред се доаѓа со чувството одошто со размислување.
Анатол Франс

Не е доволно само да се разбира вистината, во неа мора и да се верува.
Вилјем Блејк

Има вистини во кои не е добро да се верува.
Пјер Огистен Бомарше

Вистината постои; се измислува само лагата.
Жорж Дуамел

Доколку соништата се поубави и посмели, дотолку има повеќе валкана вистина.
Иван Цанкар

Соништа имаме затоа што без нив не би можеле да ја поднесеме вистината.
Ерих Марија Ремарк

Вистината купувај ја, никогаш не продавај ја!
Библија

Ја мамиме својата совест плашејќи се да ја кажеме вистината за другите, а се затвораме во сопствената гордост зашто на самите себе си не сакаме да си ја признаеме вистината.
Окакура Какузо

Вистината не се наоѓа во фактите, туку во нивната хармонија.
Рабиндранат Тагоре

Најголем пријател на вистината е Времето; нејзин најголем непријател е Предрасудата.
Чарлс Калеб Колтон

Има вистини кои можат да убијат цел еден народ.
Жан Жироду

Неспорната вистина не бара никакви украсувања- таа е едноставна.
Максим Горки

Вистината избива на виделина, иако никој не ја бара.
Менандер

Една вистина- значи, нема вистина.
Фјодор Достоевски

Она што е вистина во едно време, во друго е заблуда.
Шарл Луј Монтескје

Вистината е невешта слугинка која крши чинии кога ги измива.
Карл Краус

Вистини има разни и доволно е секој човек да биде во право.
Душан Радовиќ

Вистината овозможува, а лагата оневозможува комуникација помеѓу лѓето. Како што светлината се открива сама себе и темнината, така и вистината е норма на себе си и на лажното.
Барух Спиноза

Сите вистини што ќе се премолчат стануваат отровни.
Фридрих Вилхелм Ниче

Вистината ја познаваме не само со умот, туку и со срцето.
Блез Паскал

Вистината и чесноста поставуваат граници кои дрскоста и лицемерието лесно ги прескокнуваат.
Вилјем Хазлит

Постои едно оружје многу пострашно од клеветата- тоа е вистината.
Шарл Морис д Талејран

Човекот е слободен само тогаш кога и служи на вистината.
Лав Толстој

Оној што секогаш ја зборува вистината не мора да има добро паметење.
Теодор Хеус

Нема полоша лага од вистина која е погрешно сфатена.
Вилјем Џејмс

Вистините кои најмалку сакаме да ги слушнеме се токму оние кои најмногу би ни користеле да ги знаеме.
Жан Д Ла Бриер

Против непријатните вистини има само еден лек- треба со нив да се измириме.
Албер Ками

Луѓето можат да ја величаат вистината; вистината не може да ги велича луѓето.
Конфучиј

Остануваме запрепастени колку е мала користа од вистината на овој свет.
Артуро Граф

Мојот главен сведок дека ја зборувам вистината е мојата сиромаштија.
Сократ

Да се поддржи вистината може да биде добро, ама да се пронајде е многу подобро.
Џузепе Верди

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР