Ако можеш …

Ако можеш да видиш уништено дело во својот живот и без ниту еден збор повторно да го изградиш и без воздишки и протест да ја поднесеш загубата од она што долго си чекал;

Ако можеш да се заљубиш без да полудиш од љубов;

Aко можеш да бидеш силен, а при тоа да останеш нежен да не ги мразиш оние кои те мразат а сепак да се бориш и да се браниш;

Ако можеш да слушаш како твоите зборови ги испревртува некој безобразник и да слушаш како луди усти лажат за тебе а да не кажеш сам ниту една лага;

Ако умееш да го сочуваш достоинствоти при слава;

Ако можеш да бидеш скромен:

Ако можеш да се здобиеш со победа после пораз и тие две “измамнички” подеднакво да ги примиш;

ЌЕ БИДЕШ ЧОВЕК!

Коментари

коментари

1 коментар

  1. Ретко кој го прави ова нешто… А доколку би го правеле светот би бил многу поинакво и попријатно место за живеење!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР