Една млада девојка отиде во домот на својата мајка и и раскажа како нејзиниот живот во последно време е тежок. Не знаеше веќе да се справи со проблемите и беше готова да се предаде. Беше уморна од борба и страдање. Се чинеше дека штом ќе реши еден проблем, нов ќе затропа на вратата.

Нејзината мајка ја сослуша и потоа без збор ја однесе во кујната. Таа наполни три сада со вода и сите ги стави на силен оган. Наскоро водата во садовите почна да врие. Во првиот сад таа стави моркови, во вториот спушти неколку јајца, а во третиот една рака мелени зрнца од кафе.

Потоа седна и почека да помине некое време. По десетина минути го исклучи шпоретот, а садовите престанаа да клокотат. Внимателно ги извади морковите и ги стави во посебен сад. Истото го стори и со јајцата и на крај ја претури течноста каде беше кафето во посебна шолја. Свртувајќи се кон нејзината ќерка, ја праша:

“Кажи ми што гледаш?”

Девојката преврте со очите и нервозно рече: “Моркови, јајца и кафе!”. Мајката ги потурна садовите кон нејзе и и рече да ги допре морковите. Тие беа кревки и меки. Потоа мајката побара од ќерка си да скрши едно јајце. Откако ја одлепи лушпата, почувствува дека внатрешноста е тврдо сварена. И на крајот мајката ја замоли ќерката да проба од кафето. Девојката се насмевна кога ја почувствува неговата богата арома. “И што значи сега ова?“ – запраша таа.

Мајката грижливо и објасни дека секоја состојка што ја стави во водата се соочи со иста катастрофа – врела вода – но секоја реагираше поинаку.

Морковот кој на почетокот изгледаше силен, тврд и непопустлив, откако се соочи со врелата вода стана мек, кревок и кршлив.

Јајцето предходно беше кршливо. Тоа со една многу тенка надворешна школка ја штитеше својата внатрешност која беше мека и течна, но во допир со врелата вода неговата внатрешност се измени и стана тврда.

Мелените зрнца од кафе беа уникатни, сепак откако беа спуштени во врелата вода, тие ја изменија водата…и дадоа вкус и мирис.

“Па која си ти ќерко?“ – запраша мајката.

Кои сте вие, наши читатели? Кога катастрофата чука на врата, како ќе и одговорите?

Дали сте морков кој се чини дека е цврст, но штом ќе дојде болката и несреќата ја губите вољата и се предавате?

Дали сте јајце кое има меко срце, но се менувате со доаѓањето на потешкотиите? Дали имате немирен и ведар дух, но горчината на животот ве направила однадвор навидум исти, а одвнатре несреќни со вкочанет дух и скаменто срце?

Или пак сте зрнца кафе? Кафе кое не дозволува суровите околности да го сменат него, туку тоа ги менува нив. Кога зовриената вода го прелева, тоа ослободува мирис и вкус. Ја менува ситуацијата, место да се менува себе си. Од врел непријател создава магичен напиток.

Кога животот е крут со нас, не дозволувајте да ве падне на коленици, не давајте да ве промени… соочете се, променете ги околностите и поминете на дрго ниво. Искачете се едно скалило погоре, место да се струполите во безизлезна бездна.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваКнигата ги обединува луѓето
Следна објаваДесерт фотографија
Пишувајќи за уметноста, успешно се грижи за шарената страна на животот, за категоријата која ја истакнува величината на вистинската страст и го бои светот. Ставовите и принципите ги креира како резултат на вечната битка помеѓу традиционалното воспитување и либералната наклонетост кон новото време.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР