Pixar е познато американско филмско студио и продукциска компанија која произведува многу квалитетни компјутерско анимирани филмови.

Започнува да работи во 1979 година како дел од  Computer Division of Lucasfilm  под името Graphics Group, но во 1986 година Стив Џобс го купува и му го дава денешното име.

Од 2006 станува дел од Walt Disney Company .

За анимирани филмови има добиено 26 Оскари, 7 Златни Глобус, 3 Греми и многу други награди и признанија.

Aнимации на ова студио се: “Toy story ”  “A bug’s life” “Finding Nemo” “The Incredibles” “Cars”, “For the birds”, “Geri’s game”, “Brave ” и други.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваЧичко Горио – Оноре де Балзак
Следна објаваФотограф | Gustavo Lopez Manas
Пишувајќи за уметноста, успешно се грижи за шарената страна на животот, за категоријата која ја истакнува величината на вистинската страст и го бои светот. Ставовите и принципите ги креира како резултат на вечната битка помеѓу традиционалното воспитување и либералната наклонетост кон новото време.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР