Скулпторската активност преставува сведок за највисоките достигнувања во културниот развој на секоја напредна цивилизација.

Скулптурата ни ја разоткрива исконската човекова желба за изразување на неговите најдлабоки и најсуптилни чуства.

Делата кои биле изработувани известуваат за културно и духовно ниво но и за економска стабилност во едно општество.

Идејата за престава на човечката фигура и неговиот лик особено во ликот на божество е познат од постарите култури, а вајарите кои ги изработувале се стремеле тие секогаш да бидат совршено убави.

Ви преставуваме дел од убавите мермерни скулптури кои некогаш ги разубавувале палатите и јавните градби на античките градови, а денес се експонати во  светските музеи.

 

 

Нике од Самотраки музеј Лувр

 

Атена  музеј Капитолине

 

Афродита и Пан музеј Атина

 

Трите Грации музеј Лувр

 

Ранета Амазонка музеј Метрополитен

 

Венера од Мило музеј Лувр

 

Дионис музеј Пергамон, Берлин

 

Ерос музеј С.Петербург

 

Август Ватикан музеј

 

Ранет војник Метрополитен музеј

 

Диоскури Музеј Прадо

 

Срамежлива Венера, Британски(Britsh) Музеј

 

Хермафродит музеј Лувр

 

 

 

 

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваПрегратки меѓу куче и маче
Следна објаваМини свет врз бонсаи дрвца
Пишувајќи за уметноста, успешно се грижи за шарената страна на животот, за категоријата која ја истакнува величината на вистинската страст и го бои светот. Ставовите и принципите ги креира како резултат на вечната битка помеѓу традиционалното воспитување и либералната наклонетост кон новото време.

НЕМА КОМЕНТАРИ