Една од најголемите атракции на Исланд е секако геотермалната бања Blaa Lonid (Blue Lagune) која што годишно привлекува и по 400.000 посетители. Blue Lagune е лоцирана на југоисток на полуостровот Reykjanesskaj, оддалечена е околу 40км од главниот град на Исланд, Рејкјавик. Топлите минерални води (37-38`С) содржат силициум диоксид и сумпор, кои поматаат во лечење на многу болести кај човекот. Оваа геотермална вода настанала сосема случајно, кога геотермалната електрана Svartsengi која била изградена во 1976 година но почнала постепено да ја губи водата, од која набрзо се формирало вештачко езеро. Во почетокот на 80-те години од минатиот век околното население започнало да се капе во езерото. Во 1992 година е отворен хотел и спа центар.  Од тогаш оваа бања станува светски хит заради нејзината локација како и убавата околина.

Thermal springs blue lagoon Reykjavik; Shutterstock ID 163551200; Project/Title: Fodors.com Slideshow; Destination: Reykjavik; Downloader: Jessica Parkhill

Iceland-Luxurious-Destination-The-Blue-Lagoon-homesthetic-4 (1)

iceland-blue-lagoon-9

bl1

laguna-blu-3

6203627031_7b649dae72_z

ICELAND / 'Earth Bleeds Water' from the book project IS(not) by Sputnik photos / Blue Lagoon / geothermal spa in Keflavik airport proximity / The water's temperature is 37-39 degree C / 98-102 degree F. The lagoon holds six million liters of geothermal seawater, which is renewed every 40 hours / witresses serving drinks during midnight party on summer solstice   Agnieszka Rayss / Sputnik Photos / Anzenberger

Blue-Lagoon-1024x678

7054666595_56ed2dfd7c_z

_mg_0166

aqua-dome-hotel-and-hot-springs-spa-in-austria-1-thumb-660x438-2400

НЕМА КОМЕНТАРИ