Модата во “златниот” XVII век

Тргнувајќи од средновековните фрески, па се до римското и византиско сликарство во музеите  Помпеи и Равена можат да се забележат женските портрети кои големите...

Драгица Ристеска Димитровска 57-то издание на Венециското биенале “Viva Arte Viva

Во рамки на уметничкото ферментирање кое го донесе 57-то издание на Венециското биенале "Viva Arte Viva" во Венеција, од  1 до 29 октомври во...

Roy Lichtenstein-(џезерот во сликарството)

На малкумина им е познат фактот за американски сликар Roy Lichtenstein дека го носи епитетот "џезерот помеѓу сликаритe". Роден е на 27 октомври 1923 година. Заедно...

Мурал на разбранувано море од Jake Aikman

Jake Aikman слика сцени кои ја достигнуваат мистеријата на природата. Драматично разбранувано море и мистични тропски шуми се негова најчеста инспирација за делата со маслени...

Уличната уметност на Том Боб во Њујорк

Уличните уметници мора да бидат брзи, прецизни, креативни и најдобри, за да ја пренесат пораката и да избегаат од стегите на законот. Пораката која сака...

“Обичниот човек” се разбуди во Германија!

Во саботата, на 24 Јуни, бронзената верзија на скулптурата "Обичниот човек" на хиперреалистот Жарко Башески пристигна во својот нов дом – пред Институтот за...

Заводливи и надреални портрети – хипереалистички совршени!

Овие слики изгледаат како оштри, елегантни фотографии, меѓутоа во реалноста, секоја од овие слики е масло на платно, создадени од страна на сликарката Anna...

Тридимензионална уметност со хартија

Уметноста со хартија секогаш знае да воодушеви на прв поглед. Делата во продолжение се креации на талентираната Елиса Меарели од Италија која веќе неколку години се...

Johanes Vermeer и раѓањето на барокот

Во почетокот на XVII век централна Европа влегува во период на заострени меѓу друштвени односи како и класни судири. Поради ова настанале тогашните Реформациски...

Tiziano Veccelio | La Bella

Tiziano Vecellio е несомнено најважната и највлијателна фигура во уметноста на преминот од ренесансата во барок. Бил основач на прочуената Венецијанска школа, а автор...

Paul Gauguin|The master of colours

"Мојот најголем сон е еден ден да го напуштам Париз. Знам дека со секој нов ден мојот углед како уметник е во постојан подем,...

Прекрасни скулптури од стакло!

Jack Storms е уметник кој пораснал во New Hampshirе и на возраст околу 30 години ја открил својата љубов кон современата уметност. Кога бил на првата...

Промоција на монографијата „Никола Мартиноски до 1945“!

Промоција на монографијата „Никола Мартиноски до 1945“ Hастанoт ќе се одржи на 5 Maj 2017 год. (петок), во 11 ч. во Националната галерија на Македонија,...

Damien Hirst по десет години излага во Венеција!

Eден од најконтраверзните светски уметници, 51-годишниот британец Damien Hirst, на 9 април ја отвори својата големa изложба во Венеција. Уметникот, кој честопати беше критикуван од...

Како креативците гледаат на светот!

Есенционалноста на имагинацијата ја поддржува дури и самиот Ајнштајн со тврдењето „Имагинацијата е поважна од едукацијата.“ Животот со моќна имагинација, бегање во другите светови преку...

Фантастични инсталации од хартија!

Кога станува збор за уметноста, многу луѓе хартијата ја доживуваат исклучително како подлога за скици и цртежи. Меѓутоа, оваа неверојатна збирка на инсталации ќе...