Улична уметност од леплива лента | Buff Diss

Досега многупати заклучивме дека креативноста е бесконечна, човековата фантазија е огромна, а потребата од уметност насекаде околу нас е неизбежна. Токму затоа, Buff Diss,...

Најкреативните улични дела

Уличната уметност е повеќе од неопходна; му дава дух на градот и го разубавува монотоното секојдневие на безличниот градски живот. Природата е неспоредлива со...

Џиновски гуми за џвакање како уметност

Simone Decker е уметник од Луксембург чија специјалност е уличната уметност, како и поставувањето на апстрактни инсталации во простор. Фотографиите кои ќе ги видите во...

Урбани мурали од ист ген | How and Nosm

Раул и Дејвид Пере се двајца браќа познати под уметничките псевдоними How and Nosm. Родум од Шпанија, а растени во Дизелдорф, тие започнале да...

Огромно „чудовиште“ во Будимпешта

За време на уметничкиот саем 2014 во Будимпешта, кој за момент го свртува вниманието на светските уметнички критичари кон современата уметност и уметниците од...
video

Како се создава 3D улична уметност?

Уличната уметност се повеќе се цени насекаде во светот, а создавањето 3D улични дела е предизвик за сите улични уметници. Ги украсуваат улиците, ги...

Литература vs. Сообраќај | Luzinterruptus

Инспиративно иницирање на корисен судир од страна на анонимна група на уметници со име Luzinterruptus, која ужива во нагласувањето на убавината затекната на јавните...

Класични уметнички дела низ улиците

Се помалку луѓе поради брзиот начин на живот и многуте обврски уживаат во уметноста. Се помалку луѓе посетуваат музеи и галерии. Воден токму од...

Уличен накит | Liesbet Bussche

Накитот е показaтел на преференциите, начин да се искаже приврзаноста кон китењето, да се зачини стилот и да се постигне дотерувањето кое што сме...

Модифицирани митски суштества | Favio Martinez

Шарени и сложени суштества кои потсетуваат на митски животни се распослани низ улиците на Мексико Сити. Овие суштествa се дело на уличниот уметник Favio...

Неверојатни 3D улични цртежи | Julian Beever

Julian Beever е познат англо - белгиски уметник, кој со својата дарба ги украсува улиците низ Англија, Франција, Германија, САД, Австралија и Белгија. Препознатлив...

Ова не е игра | Lorenzo Quinn

Разубавување на градот, пренесување пораки на оригинален начин, благодарение на склупторот Lorenzo Quinn. Тој создава инсталации од „раце кои си играат со играчки во...

Уличен лик | RUN

Едноставни форми, совршено вклопени во градскиот метеж на Лондон. Освежувајќи го сивилото и вметнувајќи му живост на градот. Во овој случај, уличниот уметник, познат...

Улична уметност од ѓубре

Талентираниот португалски уличен уметник Artur Bordalо воодушевува со неговите дела. Овој пат тој изненадува со несекојдневно дело. Имено тој создава прекрасна скулптура на був...

Кралот на уличните графити – BANKSY (дел 1)

Запрашан за својата техника, Банкси ќе рече: "Јас го правам само она што е потребно. Понекогаш тоа значи цртање мустаќи на девојката која се...

Најдолгата графити војна | Robbo VS Banksy

Во 1985 година, уличниот уметник Robbo го наслика еден од најстарите графити во Лондон, во еден тунел во Камден. Тоа е еден од ретките...