Уметност со кафе

Мораме да се согласиме дека денешните уметници умеат да направат толку многу со толку малку. Во толку многу случаи потребна Ви е само брилијантна...

Магични зимски пејсажи на стакло

Том Бејкер е уметник од Британија кој изработува прекрасни цртежи на стакло од прозорци. Мотивите се најчесто зимски пејсажи, а техниката која ја користи...

10 најдобри мурали во светот

Муралите како начин на изразување и форма на улична уметност станаа сѐ поприсутни во последниве години. Минатава година, фестивалот Mural Festival во Монтреал одбра...

Поетични црно-бели илустрации

Чудесно е што сѐ може да се искаже со едно црно мастилно пенкало. Талентираната графичка дизајнерка и уметница Meni Chatzipanagiotou од Грција создава преубави...

Во гaлeријатa Флукс, во тек е изложба на Горан Менков!

Изложбата наречена "Што е потребно да се постане дијамант?" - на Горан Менков, уметник од Скопје, е отворена во галеријата Флукс. Авторот за изложбата вели...

Сликарство на рециклирано дрво

Дали некогаш сте помислилие да го напуштите своето работно место и да се занимавате со нешто што ќе ја исполни монотонијата на секојдневието? Kimera Wachna...

Уметнички слики на вреќички чај

Примарната професија на Руби Силвиус е графички дизајнер, но освен тоа, таа црта, слика на платно, прави колажи и се занимава со секаков вид...

Скулптури од сликарско платно

Многупати сме констатирале дека во уметноста секојдневно се раѓаат нови, навидум незамисливи идеи кои со многу љубов и труд стануваат реални. Уметниците Stephen Stum и...

Сликарството како најголема љубов | Максим Димитров

DivianArts освен што е сајт посветен на креативната страна на животот, има и за цел да поддржува и промовира млади таленти кои се занимаваат...

Изложбата – The World Goes Pop во Tate Modern!

Во музејот Tate Modern во Лондон, поставена е изложба на непознати мајстори на уметничкото pop - art движење, во бурните шеесети години од минатиот век. Изложбата...

Манекени како модели на сликите на Климт

По повод 23-то издание на популарниот "Life Ball" што се одржува во Виена, фотографката Инге Прадер направи неверојатни фотографии со кои му оддаде почит...

Паднатите лисја како уметнички платна

Кога зборуваме за сликарство, зборуваме за најблиската форма до совршеноста. Зборуваме за макотрпни часови работа, некаде далеку изгубени нерви, а најважното од се -...

Лавиринт од сончогледи пред музејот на Ван Гог

Музејот посветен на животот и делото на маестралниот сликар Винсент Ван Гог во Амстердам, кој беше изграден во 1999, доби нов и освежен изглед,...

Реалистични цртежи со графит

Американската уметница Melissa Cooke црта хипер-реалистични цртежи и портрети со графит кои изгледаат толку вистински, што личат на фотографии. Tаа совршено илустрира вода, кожа...

Прекрасни пејсажи под темните црни светла

Кој рекол дека смртниците не можат да се занимаваат со магија? Кој и да рекол, дефинитивно некаде има погрешено во своите пресметки. John Poppleton е вистински...

Водни авантури | Eric Zener

Прекрасни слики во кои преку моќта на бојата, искусната рака на Eric Zener и неговата способност успешно да раководи со четката, создава прекрасен приказ...