Фото-реалистични портрети | Ruben Belloso Adorna

Портрети кои изгледаат толку вистински, нацртани перфектно до најмалата ситница отсликувајќи вистински луѓе. Ruben Belloso Adorna е уметникот кој стои зад овие дела. Во...

Монументален цртеж | Chris LaPorte

Монументален цртеж „City Band“ насликан од страна на Chris LaPorte со изглед кој Ве збунува. Ве тера да ги преиспитате Вашите перцептивни сетила и...

Живот произлезен од цртежи | Ramon Bruin

Ramon Bruin е уметник на кој доволен му е молив во рака за да создава нови светови, цртежи кои ќе изгледаат реално. Неговите 3D...

Митови и вистини за Леонардо да Винчи

Leonardo da Vinci го носи товарот на големите очекувања. Непобитен факт е широчината и длабочината на неговата генијалност. Речиси пет века по неговата смрт,...

Женска моќ и немоќ | Sandi Calistro

Sandi Calistro  е родена во Велика Британија. Нејзината љубов кон сликарството и уметноста ја следи уште од раното детство. Таа обожава да работи и...

Млади, згодни, убави | Annick Bouvattier

„Убавото и на Бога му е драго“, а убавината на жената им е неисцрпен извор за инспирација на уметниците. Аnnicк Bouvattier, француски сликар, е...

Игра со бои | Innes McDougal

Женската убавина отсекогаш била инспирација за сите поголеми уметнички имиња.  Тоа е непресушен извор на инспирација, мотивација и постојано креирање. Тоа е случај и...

10 работи кои можеби не ги знаевте за Van Gogh

Постојат автори чиј живот не се отсликува во нивните дела, и автори чиј живот дирекно се рефлектира на нивното творештво. Vincent van Gogh е...

Уметнички отпор против Алцхајмер | William Utermohlen

Алцхајмеровата болест е подмолна болест, при која се губат интелектуалните способности. Се дегенерира здравото мозочно ткиво. Кај постарите лица постои зголемен ризик за појава...

Оживување на заборавени слики | Chadwick – Spector

Chadwick Gray и Laura Spector се креатори на проектот Museum Anatomy - проект во кој уметнички слики се репродуктираат на човечкото тело. Овој проект...

„Бакнежот“ – доказ дека љубовта е уметност

„Бакнежот“ е најпознатото дело на австрискиот сликар Gustav Klimt, насликано во 1907 година. Го насликал на 45 годишна возраст, кога сеуште живеел со својата...

Портрети изработени под дејство на наркотици

Во 1995 година, уметникот Брајан Луис Сандерс започна проект со кој започна да создава автопортрети секој ден до остатокот од својот живот. Иако ова...
video

Реалистички предизвик | Mark Crilley

Потребни му се само неколку минути за да внесе живот во своите едноставни но реалистички цртежи. Mark Crilley ќе Ве научи како да нацртате печурка...

MontBlanc 2012 | Пабло Пикасо

MontBlanc го најави својот најнов дизајн на пенкало како дел од артистичката серија на фини пишувачки инструменти. Во суштина, искажана е чест на Пабло...

Александар Тодороски | Портрети насликани со молив

Уште како мали го бараме моделот каде што можеме практично да се идентификуваме и да го разгледуваме овој свет. Прелистувајќи страници на филозофи, уметници, духовни...

Уметност врз валкани автомобили

Scott Wade е љубопитна личност која сака да експериментира, бидејќи смета дека уметноста е насекаде околу нас. Она на што тој не може да...