Сликата “Salvator Mundi,” (Спасителот на светот) на Леонардо да Винчи на...

На 15 ноември оваа година, во аукцијската куќа Christie’s - New York, ќе биде изложена и понудена на продажба скоро пронајдената слика на Леонардо да...

Музеј на легендарната Yayoi Kusamа отворен во Токио!

Yayoi Kusama, 88-годишна јапонска уметница од светски калибар за која малку луѓе не слушнале, го доби својот прв самостоен музеј. Кусама е една од најпознатите...

Ексклузивно: куратор Aна Франговска – Кон творечкиот опус на Евгенија Демниевска!

(Изложбата на Евгенија Демниевска е отворена на 5 октомври во Чифте амам, а ќе трае до 29 октомври) "Divian arts" и благодари на почитуваната Ана...

Roccoco,стил во уметноста(1700-1750)

Доцниот барок, како што всушност се нарекува "рококо" е стил во уметноста кој бил присатен на  европската сцената од (1700 до 1750) година. Поточно...

Настан за денес | Изложба Марко Вујисиќ

Марко Вујисиќ, е млад македонски уметник кој завршил средно уметничко училиште, отсек графика, студирал графика на ФЛУ и графика, сликарство во Белград како и...

Alphonse Mucha| Artdeco style

Чешкиот уметник Alphonse Mucha кој е познат по изработката на декоративните artdeco постери со својот богат опус успеал да го промени до тогашниот ригиден став...

Жарко Башески со свои дела во Ferenczy Múzeumi Centrum!

Будимпешта ги отвори вратите за делата на македонскиот реномиран вајар Жарко Башески. После успехот во Марибор, оваа изложба во која се вклучени 18 уметници со...

Модата во “златниот” XVII век

Тргнувајќи од средновековните фрески, па се до римското и византиско сликарство во музеите  Помпеи и Равена можат да се забележат женските портрети кои големите...

Драгица Ристеска Димитровска 57-то издание на Венециското биенале “Viva Arte Viva

Во рамки на уметничкото ферментирање кое го донесе 57-то издание на Венециското биенале "Viva Arte Viva" во Венеција, од  1 до 29 октомври во...

Roy Lichtenstein-(џезерот во сликарството)

На малкумина им е познат фактот за американски сликар Roy Lichtenstein дека го носи епитетот "џезерот помеѓу сликаритe". Роден е на 27 октомври 1923 година. Заедно...

Мурал на разбранувано море од Jake Aikman

Jake Aikman слика сцени кои ја достигнуваат мистеријата на природата. Драматично разбранувано море и мистични тропски шуми се негова најчеста инспирација за делата со маслени...

Уличната уметност на Том Боб во Њујорк

Уличните уметници мора да бидат брзи, прецизни, креативни и најдобри, за да ја пренесат пораката и да избегаат од стегите на законот. Пораката која сака...

“Обичниот човек” се разбуди во Германија!

Во саботата, на 24 Јуни, бронзената верзија на скулптурата "Обичниот човек" на хиперреалистот Жарко Башески пристигна во својот нов дом – пред Институтот за...

Заводливи и надреални портрети – хипереалистички совршени!

Овие слики изгледаат како оштри, елегантни фотографии, меѓутоа во реалноста, секоја од овие слики е масло на платно, создадени од страна на сликарката Anna...

Тридимензионална уметност со хартија

Уметноста со хартија секогаш знае да воодушеви на прв поглед. Делата во продолжение се креации на талентираната Елиса Меарели од Италија која веќе неколку години се...

Johanes Vermeer и раѓањето на барокот

Во почетокот на XVII век централна Европа влегува во период на заострени меѓу друштвени односи како и класни судири. Поради ова настанале тогашните Реформациски...