Зимски карневал – Квебек (Канада)

Во зимската земја на чудата, односно на Годишниот зимски карневал во Квебек, сите граѓани излегуваат на улиците за да го прослават жестокиот студ, додека...

Божји џеб – богат природен парк (Канада)

Божјиот џеб ("God's Pocket") е провинцијалски, поморски парк кој се наоѓа на северниот брег на каналот Goletas. Во рамките на овој парк спаѓаат група...
video

Рај на земјата | Кариакоу, Гренада

Гренадскиот бисер Кариакоу е остров чии жители се мешавина од предци од шкотско и афричко потекло. Се наоѓа северо - источно од копното и...

Матмата – Подземен град (Тунис)

Додека се приближувате до Матмата, тешко ќе забележите било каков знак на живот во оваа изолирана и наизглед напуштена област, чија површина ќе ве...

Macchu Picchu – градот на Инките (Перу)

Додека ненадејно се појавува зад огромните врвови оковани во зеленило и џунгла, протегајќи се низ стрмните, терасести падини кои завршуваат во долината низ чие...

Алофага издуви (Самоа)

Уште едно чудо на природата познато под името Алофага издуви, со кое може да се сретнеме на Самоа. Овие "дупки низ кои се случуваат...

Белата пустина (Египет)

Белата пустина е едно најпосетените  места и најголемата атракција во западен Египет. Нејзините нереални камени формации и потполно белиот песок нудат величенствен контраст со...

Angels Falls – највисокиот водопад во светот (Венецуела)

Salto Anhel, на реката Rio Churún, e е највисокиот водопад на светот, 16 пати повисок од водопадите на Нијагара. Тој е најпознатата атракција во...

Синајска гора (Египет)

Синајска гора е местото на кое се смета дека Мојсеј ги примил Десетте Божји заповеди и кое до ден денес е посетено од многу...

Водопадите Trummelbach (Швајцарија)

Во длабочината на долината Lauterbrunen, реката Trummelbach си ја пробива својата патека низ падината на планината Мunch, носејќи ја со себе истопената вода од...

Дванаесетте апостоли – камена формација (Австралија)

Недалеку од крајбрежјето на јужна Викторија, се наоѓа спектакуларна група на морски карпи од варовник. Изворно биле познати под името "Дивата свиња и прасињата",...

Ватнајокул – најголемиот глечер во Европа (Исланд)

Една од најупадливите карактеристики на мапите на Исланд е огромната бела маса која го покрива југоисточниот дел на земјата. Тоа е Ватнајокул - најголемиот...
video

Санторини – белиот вулкански остров (Грција)

Издигнувајќи се од сините води на Критското море на северниот дел од Медитеранот, живописните и разнобојни карпи на Санторини раскажуваат своја историја. Како што...

Разнобојната Пештера – Флејта (Кина)

Едно од чудата во светот кои одземаат здив, е секако Reed Flute Cave (Пештерата Флејта), која се наоѓа на 5 км од градот Гуилин...

Кањонот “Антилопа” – Аризона (САД)

Кањонот "Антилопа" е најпосетениот и најфотографираниот кањон во југозападна Америка. Лоциран е на земјиштето во Навахо, во близина на Пејџ, Аризона. Овој кањон е...

Дождливиот град – Манчестер (Англија)

Манчестер или "Дождливиот град" се наоѓа во северо - западниот дел на Англија и брои околу половина милион жители. Овој шармантен, англиски град долго...