Синајска гора (Египет)

Синајска гора е местото на кое се смета дека Мојсеј ги примил Десетте Божји заповеди и кое до ден денес е посетено од многу...

Водопадите Trummelbach (Швајцарија)

Во длабочината на долината Lauterbrunen, реката Trummelbach си ја пробива својата патека низ падината на планината Мunch, носејќи ја со себе истопената вода од...

Дванаесетте апостоли – камена формација (Австралија)

Недалеку од крајбрежјето на јужна Викторија, се наоѓа спектакуларна група на морски карпи од варовник. Изворно биле познати под името "Дивата свиња и прасињата",...

Ватнајокул – најголемиот глечер во Европа (Исланд)

Една од најупадливите карактеристики на мапите на Исланд е огромната бела маса која го покрива југоисточниот дел на земјата. Тоа е Ватнајокул - најголемиот...
video

Санторини – белиот вулкански остров (Грција)

Издигнувајќи се од сините води на Критското море на северниот дел од Медитеранот, живописните и разнобојни карпи на Санторини раскажуваат своја историја. Како што...

Разнобојната Пештера – Флејта (Кина)

Едно од чудата во светот кои одземаат здив, е секако Reed Flute Cave (Пештерата Флејта), која се наоѓа на 5 км од градот Гуилин...

Кањонот “Антилопа” – Аризона (САД)

Кањонот "Антилопа" е најпосетениот и најфотографираниот кањон во југозападна Америка. Лоциран е на земјиштето во Навахо, во близина на Пејџ, Аризона. Овој кањон е...

Дождливиот град – Манчестер (Англија)

Манчестер или "Дождливиот град" се наоѓа во северо - западниот дел на Англија и брои околу половина милион жители. Овој шармантен, англиски град долго...
video

Чудо на природата | Плитвички езера, Хрватска

Во срцето на забранетите шуми на планината Динара - на местото кое е означено како "Ѓаволска градина" на старите мапи, се наоѓа една магична...

Џиновската стаза (Ирска)

Џиновската стаза е формриана пред околу 60 милиони години, кога масивна вулканска ерупција исфрлила огромна количина стопени карпи од магма (растопена материја од карпи...

Кратерски езера – Карапинар (Турција)

Областа околу Крапинар во централна Анадолија претставува древен вулкански пејзаж, прошаран со пепеласти конуси, цели полиња од лава и кратери. Овој предел е преполн...

Сокотра – остров од друга планета (Јемен)

Сокотра (арапски Suqutra) е мал архипелаг, составен од четири острови во Индискиот океан. На најголемиот остров, исто така наречен Сокотра му припаѓа скоро 95...
video

Полноќно сонце (Финска)

На светот не  постојат многу романтични дестинации, како што е "Земјата на полноќното сонце". Каде се наоѓа оваа држава на деноноќен сончев сјај? Парадоксално, но...

Пештерата Aven – Arman (Франција)

Пештерата Aven - Arman претставува дом на најголемите и најпознатите сталагмити на светот. Откриена е во 1897 година, од Luj Arman, локален занаетчија. Сместена...

Најфотографираната планина (Швајцарија)

Простирајќи се на границата помеѓу Швајцарија и Италија, 4478 м високиот врв Materhorn, е најпрепознатливата планина во Европа. Нејзините четири страни, скоро секогаш остануваат...

Сината пештера (Италија)

Јужниот Италијански остров Капри, кој бил омилен кај царевите Август и Тибериус, се наоѓа оддалечен од полуостровот Сорентино, јужно од Неаполскиот залив. Претежно е создадена...