Хибернација на зборови | Ebon Heath

Талентиран библиофил, но не според типична дефиниција - Ebon Heath е господар на зборовите од дизајнерски аспект, бидејќи создава скулптури од зборови, зборови кои...

Како да бидеш парижанка каде и да си

Од четири успешни и извонредни Французинки - конечно - чекајте, веќе некаде сте го прочитале ова? Секаде? Па точно секаде, кога медиумите и мрежите...

Папата Јована – Дона Вулфок Крос

„Зошто жената е подобра... иако таа беше создадена втора, од телото на Адам, тој сепак беше создаден од заедничка глина. Жената треба да биде...
video

Истражете го Шекспир | Cambridge Apps

Пријавете се за турнеја за новото истражување за енигмата наречена Шекспир под форма на апликација на Универзитетот Кембриџ, како поддршка на литературните вредности. Во...

Десет хит книги за летните горештини

По предлогот кој Ви го сервиравме пред извесно време, Лето & Арс Либрис - повторно ги сместуваме во центарот на вниманието поради нивната листа...

Книжевни марами

Сонце кое мами прошетки и кафе, ветре кое Ве разубедува во спротивното: денешното поврзување на убавото со корисното, односно книгите со модата означува неколку...

Допир кој инспирира | Машина за пишување

Крајот на една ера: во Велика Британија минатиот месец се отслика во последната произведена машина за пишување, во продукција на фабриката "Brother". Се чини...

The Fantastic Mr. Dahl | Знак на сеќавање

Авторот на „Матилда“ е нашиот септемвриски славеник - роден на 13ти септември, со својот најкнижевен малолетен лик останува мемориран во книжевната историја. Но, нажалост,...

Ноќите во Родант – Николас Спаркс

„Што поголема е љубовта, толку поголема е трагедијата кога истата ќе заврши...Овие два елементи, секогаш одат заедно.“ Од најпродаваниот автор на денешницата според NY Times,...

2 во 1 | Полица и сепаратор

Иако на прв поглед оваа полица изгледа како „ништо посебно“ - сепак, нејзиниот минималистички и практичен дизајн е воочлив веднаш на вториот поглед. Со...

100 години самотија – Габриел Гарсија Маркез

Подемот и падот, раѓањето и умирањето, митската но истовремено интензивно реална егзистенција на градот Макондо со приближно емотивен акцент на сјајот и бедата на семејството...

Сендвич-книга | Pawel Piotrowski

Дали досега успеавте да го пробате „Вистинскиот Готвач“? Или само навистина готвите на свој начин? По нашето откритие на детскиот Готвач од бајките, наидовме...
video

Најдолг домино-ефект | Seattle Public Library

Како да се промовира иницијативата за Летно читање со стил? Seattle Public Library не само што стана уникатна со својот начин, туку постави необичен...

Сонет – Гане Тодоровски

Можеби си спомен, нечујно што минал Низ моите мечти, оставајќи трага? Можеби си зборот јас што сум го скинал Од усните свои, низ насмевка блага? Можеби си сенка...
video

Последната книжарница

„Ги обожаваме книжарниците. Но, увидовме дека многу од нив се справуваат со тешките времиња. Сакавме да придонесеме кон културната дебата со наше сопствено видување во...

НОВИ ОСУМ НАСЛОВИ ВО ЕДИЦИЈАТА „ПРОМЕНАДА“

Издавачкиот центар ТРИ ја збогатисвојата едиција на романи од современата европска книжевност,„Променада“,со уште осум дела од еминентни автори од Европа, меѓу кои сеЖозе...