Видлива срцевина

Александер Корцер Робинсон е уникатен артист чија најфина одлика на креирање уметност е длабење на стари книги и енциклопедии во облик на спектакуларен финален...

Обележувалки за книги

Покрај многуте наши предлози околу тоа како би требало да ги третирате Вашите книги, на кои наслови да го подарите Вашето внимание или едноставно...

Мини панорама

Како совршен моден додаток на Вашиот семеен амбиент, како уникатен репрезент на локалитетот застапен меѓу речитите страници, како редок вид на уметност кој рамноправно...

Пиреј – Петре М. Андреевски

Прозниот опус на Андреевски е исклучиво свртен кон македонската реалност, лоциран во македонско село, во етнички чистиот амбиент во Демир Хисар - несомнено, една...
video

Од блогот на еден писател

Постоеја времиња каде што единствениот контакт кој читателите беа способни да го направат со својот омилен автор беше преку континуирано конзумирање на нивните книги,...

Феноменот Блер Валдорф

Што би се случило кога уште од пред Вашето раѓање да Ве следи среќна ѕвезда? Што кога Вашите родители се успешно инволвирани во светот...

Озборувачка – Сесили Вон Зигсар

Џет-сетот на Њујорк во зенитот на своите тин години, населен во Апер Ист Сајд и хард-кор забави до бесвест, олеснет пристап до сите пороци,...
video

Обичен ден во нашиот свет

Распоред, обврски, задолженија, состаноци. Милион повици, густ сообраќај и плаќање сметки. Секој ден истата приказна препознаена во митот за Сизиф, но со примеси на...

Самрак околу вратот

Независно тоа дали по вљубувањето во дебито на Стефани Мајер сте се одлучите за тим Едвард или тим Џејкоб, независно дали ја симпатизирате или...

Самрак – Стефани Мајер

Како што Шекспир ветува, „љубовта гори длабоко кога ќе ги спречи самите пречки“, при што Мајер потврдува преку оваа исклучителна епска фантазија чии главни...

Излезени од печат

Неретко, човековиот ум делува во својство на поистоветување, идентификација или претопување на интересите во сите сфери на живеењето - светот, сакале или не, се...

Направете ја секоја книга убава

Под хипотетичка констатација дека кориците на Вашите книги или се несигурни од избледување и уништувањево својата егзистенција, или едноставно не се вклопуваат во тематкста...

Ранетиот орел – Мир-Јам

Стартно и неоспорно, книгите на српската авторка Мир-Јам пружаат едно непосредно и сосема поинакво чувство на восприемањето приказна, во форма на една лежерна слобода...

Мали слатки тајни

Штом се спомене терминот „книга“ во нечие опкружување, првенствена асоцијација е дузина страници, тешки корици и многу, многу прашина во некоја си локална библиотека....

Покажете ја љубовта кон книгите

Малечка, корисна, прекрасна и... спремна за носење! Убава вест за љубителите на книги - од денес, Вашите омилени страници не се концентирани само во намена...

Чичко Горио – Оноре де Балзак

„Нашето срце е како ризница - ако се дозволи прилив на сето богатство оддеднаш, истото оди во банкрот„. Градот на светлината во едно златно време,...