Хибридна библиотека | Букурешт, Романија

Ако патувате кон Букурешт и ако сте заборавиле да понесете нешто за читање - тогаш на располагање Ви стои гигантска полица со волумен од...

Компактна, мобилна библиотека | Atelier Kastelic Buffey

Асоцијација за спокој и рекреативност главно насочена кон интровертите кои во најголема мера и најубавиот сончев ден и најмрачниот дождлив ден ги перцепецираат поеднакво...

Забавна книжевна реклама, базирана на филмски препораки

Ако важите за вистински филмски фанатик, а притоа немате време за книгите - тогаш оваа креативна реклама е измислена за Вас! Денес, интернет просторот...

Промоција на „Музика и муабети“ – Ненад Георгиевски

Посветено на вистинските љубители на музиката... На 12 октомври во кафе „Излет“ ќе се случи втората голема промоција на книгата „Музика и муабети“ во издание на...
video

Апетит на ниво | bRead notebook

Дизајн-компанијата DayCraft настапува со идеја која ќе Ви влијае врз апетитот: наречен bRead notebook, овој проект е создаден во чест на најосновната состојка на...

Тематски обележувачи | Fikr’et

Дизајн-студиото со потекло од Истанбул - Fikr’et, чии креативни умови работат под водство на илустраторот Ethem Onur Bilgiç создадоа неверојатна серија обележувачи за книги,...

Пофалба на жената

Тркалезни ти се очите и местата од кај што ме гледаш, управувајќи со моите движења. Тркалезна ти е устата што ги оданочува зборовите и што ја прославува насмевката. Тркалезни ти...

Вие сте тоа што читате

Вие сте тоа што читате. Тип на реченија која премногу често се проткајува со личниот избор - на храна, облека, навики, бои. Но најмногу...

За пишувањето, од Хемингвеј

На писателот не треба да му судите. Треба да го разберете. Ернест Хемингвеј придонесе во голема мера да собраните совети од големите писатели добијат внимание...

Роденденска мисла на Достоевски

Денес, се навршуваат 193 години од раѓањето на Фјодор Михајлович Достоевски. Авторот на „Злосторство и казна“, „Идиот“, „Понижени и навредени“, како и многу други,...

Google честитка | Роденден на Шарлот Бронте

Откако книжевниот свет колективно тагуваше поради смртта на големиот Маркез пред неколку дена, вчера Google преку Doodle го празнуваше денот на раѓање на Шарлот...

Заборавен ракопис | Self-Portrait as Your Traitor

„Сеуште ја имам оваа детска фасцинација со мојот ракопис“, пишува Сузан Сонтаг во нејзиниот дневник од 1949 година. „Мислам дека секогаш имам еден сензуален потенцијал...

Старо Скопје | Гого Ивановски

Чувај ја, чувај ја мојата улица мала, нерамна, крива, кај сурија кучиња лае, каде што навечер чудесни ѕвезди се палат и месецот долго врз прозорец зачуден трае. Таму...

Препорака за љубителите на модата од Grace Coddington-(Vogue)

За сите љубители на модата и модната фотографија неодамна беше реиздадена и пуштена во продажба една од најбараните "модни библии" напишана од страна на...

Хартијата како медиум | Li Hongbo

Со користење на илјадници страници флексибилна хартија којашто најчесто е застапена во огромните именици, Li Hongbo создава впечатлива хартиена уметност. Позначајните дела во нејзиното...

Бела книжевна приказна на Санторини

Обично се вели дека навистина вредните работи, немаат рок на траење. Но, исто така познато е додека го стекнат статусот на „вредни“, треба да...