Оригинални бележници за книга

Читањето е убава навика, која што може да биде уште поубава ако е надополнета со овие рачно изработени бележници. Lena и Dmitriy, со својата страст...

Компактна, мобилна библиотека | Atelier Kastelic Buffey

Асоцијација за спокој и рекреативност главно насочена кон интровертите кои во најголема мера и најубавиот сончев ден и најмрачниот дождлив ден ги перцепецираат поеднакво...

Омилената книга околу врат

За оние кои што сакаат да читаат, Charmed Books изработиле минијатурни верзии од најпознатите книги кои што можат да бидат дел од вашиот накит. Реплика...

Три-вековната библиотека во Даблин

Париз е градот на светлината, Њујорк е градот на слободата, а Даблин е градот на среќата. Среќа, не само за љубителите на ирските пабови, туку...

Пабло Неруда – Смрт

Многупати одново сум се родил, од длабочините на поразените ѕвезди, оновувајќи ги нишките на оние вечности што сум ги населил со своите раце, и сега ќе умрам,...

Урнебесна Физика, Градски парк 26.03.2016

Оваа сабота е добар повод да се биде дел од природата, поточно во Градски Парк - точно во 10 часот кај Школка. Ќе се...

Роман на годината: Телото во кое треба да се живее

„Станува збор за повеќе од успешно книжевно дело во кое претставата на обидот автентично да се живее постојано е надвладувана од неавтентичното постоење и...

Плати со поезија 2016

Бездруго, најочекуваниот понеделник во последно време! Она што го прави денешниот ден да биде очекуван со драга волја всушност, е иницијатива којашто започна и не...

“Патеката на мирисите” новиот бестселер роман на Кристина Кабони!

Новиот роман на Кристина Кабони "Патеката на мирисите" - е голем италијански бестселер, кој стана меѓународен феномен пред да биде издаден. Овој возбудлив и...

Молитва за еден обичен, но уште непронајден збор

Телото мое те моли: Пронајди збор што личи на обично дрво, што личи на дланки јагленосани и прародителски голи, што е како чедност во секое молење прво. За...

Зошто треба да најдете време за читање книги?

Кои се предностите на читањето? Ја зголемува интелегенцијата, моќта на мозокот, релаксира, подобро спиење и ја активира меморијата. Воедно, читањето ви помага да напредувате...

Искри искрени

Имам едно прашање до Вас. Да, „Вас“ се однесува на секој оној кој ја отвори оваа статија - дали од љубопитност, дали од лицемерие или...

Нова едиција на модерна европска литература

Издавачкиот центар ТРИ деновиве ја промовираше својата нова едиција на книги поддржана од програмата Креативна Европа на Европската унија. Оваа уникатна едиција се состои...

Славковите „Цветови“ | Ива Китановска

Повели, влези. Добро дојде во мојот скромен, изнајмен дом. (Се трудев да не делувам премногу љубопитна, а вистината беше дека немав премногу време да согледувам каде...

Три недели откако ме остави

Недела прва. Можни причини поради кои таа ме остави: 1. Беше киднапирана од вонземјани 2. Се претвори во сирена 3. Се приклучи во група на пирати   Недела втора. Можни причини...

Мадам Остин, илустративно | 240ти роденден

16ти декември, датумот којшто книжевниот свет го празнува како годишнина од раѓањето на големата авторка Џејн Остин денес изнесува точно 240 години. Да се...