Шангаj и безбедноста на пешаците

В0 2012 беше направена една од најиновативните градби во светот. Тука станува збор за безбедноста на пешаците во Шангај. Тоа е најголемиот кружен пешачки...

Приватна библиотека | Библио-куќа

Приказна за библиотекарски дом во тивка станбена населба во Тогичи, Јапонија - приказна за белата инспирација во парче дом, изградена по желба на сопственикот,...

Германска книжевност | Der moderne Buchdruck

Инсталација на статуата "Der moderne Buchdruck" што во буквален превод означува печатење на модерни книги, е одржана на 21 април пред 7 години, кога...

Made in China | Kинески копии на европски градови

Во економска смисла, Кина неретко асоцира на евтина работна сила и на земја на потекло на бројни фалсификувани трговски производи. Но кога говориме за...

Релаксација на сетилата | Надворешно џакузи

Секој би посакал да поседува џакузи. Да се има џакузи во домот е навистина добро, но да се има надворешно џакузи е уште подобро....

Минијатурна куќа за глувчиња

Maddie Brindley, девојката која ја направи неверојатната минијатурна верзија на хобитската куќа, повторно е актуелна со ново минијатурно дело - Овојпат станува збор за...

Спомен куќата на Тоше | Врвна градба за врвен музичар

Спомен куќата на Тоше Проески во Гумење, Крушево е меморијален дом каде се овековечени ликот и делото на најголемата и несомнено најпопуларната македонска музичка ѕвезда,...

Мала куќа – голема слобода

Ella Jenkins од САД веќе четири месеци живее во подвижна куќа со големина од 12 квадратни метри. Поттикната од желбата да живее сама, младата...

Елегантен екстериер | Балкони од ковано железо

Ковано железно, без разлика дали се употребува како ограда на влезна порта или пак на балкон, совршено го украсува екстериерот на градбата и додава...
video

Азбуката на архитектите

Азбуката на архитектите е листа по азбучен ред од најпознатите архитекти со своите најпознати дела. За жал некои архитекти биле изоставени поради ограничувањата на...

Ресторан во пештера | Grotta Palazzese

Амбиентот на ресторанот е подеднакво важен фактор во целокупното ресторанско искуство, како и самата храна. Многу сопственици на ресторани водејќи се од оваа парадигма...

Малку поинаква куќа на дрво

Кoj како дете (а можеби и како возрасен) не сонувал за куќа на дрво? Доколку се' уште го имате овој детски сон, може да си...

Елегантен имот со чудесна панорама | Калифорнија

Овој раскошен имот се наоѓа во Монтесито, Калифорнија. Во средиштето на истиот е куќата во медитерански стил, која се протега на 1.300 квадратни метри...

Кланица претворена во модерен кино центар

Амбициозната идеја на фирмата Churtichaga + Quadra-Salcedo Arquitectos, во соработка со архитектот Leticia Lopez de Santiago, за претворање на поранешната мадридска кланица во нешто...

Минијатурна хобитска куќа

"Во дупка во земјата живееше еден Хобит. Не беше валкана, влажна дупка исполнета со црви и лош мирис, ниту пак сува, гола, песочна дупка...

Урбано светилиште на книги |Andrea Maffei Architects

Италијанското архитектонско студио Andrea Maffei Architects заедно со јапонскиот архитект Arata Isozaki дизајнираа нова јавна библиотека која се чини како да лебди врз вода....