video

Азбуката на архитектите

Азбуката на архитектите е листа по азбучен ред од најпознатите архитекти со своите најпознати дела. За жал некои архитекти биле изоставени поради ограничувањата на...
video

Oктоподи | Љубов од длабочините

Оktapodi  е една од најинтересните комични  љубовни приказни раскажани во само две ипол минути.  Се работи за два многу заљубени октоподи кои меѓусебно си помагаат,...
video

Историјата на GIF

Омилениот Интернет фајл формат го прослави својот 25 роденден, задржувајќи ја и зголемувајќи ја почитуваноста од година во година.  GIF – како акроним од...
video

FAKE | Забна интервенција

Во светот на  Murille Giusti имате можност да погледнете забна интервенција на снимка од панорама. Како што напишал и самиот автор целите не неговиот...
video

Пијана анимирана приказна

Drink Drunk е краток анимиран филм на Leonardo Bonisolli.  Оваа кратка авантура на пијан лик кој излегува од паб, е всушност   студентски труд на...
video

Тие сакаат поддршка, а не солзи

По повод Светскиот ден на лицата со посебни потреби, погледнете една  кампања од Британското претставништво во Бугарија низ која сликовото успева да се долови...
video

Еволуција на животот на земјата

Како би изгледала историјата на Земјата од 4.5 билион години, спакуванa во ден од 24 часа? Следете го фантастичното патување на животот, и погледнете...
video

Од втора рака | Isaac King

"Second hand" е краток анимиран филм на Канаѓанецот Isaac King од 2011та година. Истиот ја раскажува приказната за двајца соседи кои имаат различни идеи...
video

Глупави начини да се умре

Dumb Ways to Die е анимација објавена од страна на Австалиската компанија за возови Metro Trains Melbourne. Користејќи интересна, заразна песна како подлога и моменти...
video

Поинаков поглед кон светот

Up is down е  краток анимиран филм  во режија на Millie Goldsholl, направен во 1969 година. Приказната е за момче кое се движи со рацете,...
video

Michael Jackson против Mr. Bean

Се работи за многу интересен „дуел“, кратко stop motion (кадар по кадар)  видео во режија на Patrick Boivin. Во центарот на случувањата се Michael Jackson...
video

Сестри | Eвоцирање спомени

Две сестри, веќе жени во постари години, седат и се присетуваат на нивните животи. Почнувајќи од детството, родителите и училиштето, па се до љубовта,...
video

Аниматор VS анимација

Одличен хумор и невообичаена идеја би бил најсоодветниот опис за овие неколку минути  анимација.  Погледнете ја  борбата меѓу анимацијата и аниматорот, борба во која...
video

Преобразба | Инспирирано од Кафка

Тhe metamorphosis of Mr. Samsa e 10 минутен анимиран филм од 1977 година,  во режија на Caroline Leaf. Приказната е инспирирана од романот  Преобразба...
video

Видеото се „симнува“…0.01%

Сигурно повеќепати сте се нашле во ситуација кога сакате да превземете нешто од интернет, а ви се чини дека процесот трае цела вечност, или...
video

Љубов на прв поглед

Денешната анимaција е кратка, интересна и невообичаена приказна која ќе ве насмее. Во центарот на случувањата е љубовта која што се раѓа меѓу две...