Image result for енди ворхол

Енди Ворхол бил (6 август 1928 година -22 февруари 1987) уметник, продуцент, дизајнер, писател, колекционер, издавач на магазини и режисер.

Тој познавал и комуницирал со истакнати личности од своето време. Неговите дела биле најпрепознатливи и најскапи во светот.

Се потсетуваме на најдобрите цитати на доајенот на уметничкиот правец “поп-арт”.

1. “Има многу малку убави и почитувани луѓе, но некои ги најдоа”.

2. “На сите работи кои се во плакарот се наоѓа рокот на употреба, како што се млекото, лебот, весниците и списанијата, а кога рокот на употреба е истечен, тие мора да бидат фрлени”.

3. “Сакам униформи. Тие можат да направат човек од секого “.

4. Можеш истовремено да плачеш и да се смееш, изборот е твој.

5. “Разубавувањето служи не за да некој биде поубав, туку да се чувствува поубаво”.

6. “Најубаво во Токио – Мекдоналдс”. Најубаво во Стокхолм – Мекдоналдс. Најубаво во Фиренца – Мекдоналдс. Во Пекинг и Москва се уште нема ништо убаво “.

7. “Секс и вечера – ова се единствените места каде треба да се појавите лично”.

8. “Фасциниран сум од луѓе со убава насмевка, мислам дека тоа ги прави екстремно убави “.

9. “Не биди тврдоглав, но нека сите знаат дека си тука.”

10. “Уметникот е некој кој прави работи што луѓето не мораат да ги имаат”.

O slavi, seksu i lepoti - najbolji citati Endija VorholaO slavi, seksu i lepoti - najbolji citati Endija VorholaO slavi, seksu i lepoti - najbolji citati Endija VorholaO slavi, seksu i lepoti - najbolji citati Endija VorholaO slavi, seksu i lepoti - najbolji citati Endija Vorhola

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНов голем тренд на свадби: торти украсени со “водени бои”!
Следна објаваJane Fonda и Robert Redford – награда за животно дело и промоција на новиот филм!
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР